Globalna Grupa ABD
Public Group
Public Group
Active 5 hours ago
Globalna Grupa jest jak rynek, na którym możemy się wszyscy spotkać. To tutaj możemy podzielić się... View more
Public Group
Reply To: Trendy – rozwój technologii AI
-
32 Punkty
Osobiście uważam, że dobrze by było dopowiedzieć, że AI to nie tylko „ChatGPT i spółka” tylko np. RPA (Robotics Process Automation) czy Fraud Detection, które na rynku już trochę są a specjaliści są w dalszym ciągu poszukiwani i trend jest chyba rosnący?
Z AI jest niestety tak, że to jest coś odtwórczego. Modele zostały wytrenowane na tym, co było dostępne w internecie i nawet, jak może się wydawać, że jest to coś kreatywnego, to jest to w jakimś stopniu plagiat/kopia/mocna inspiracja/prawdopodobieństwo.
Używam bardzo dużo. Od wyrzucenia z głowy na komórkę myśli rano, jak idę z psem (ta funkcja w appce ChatGPT działa ekstra, nawet w cebulowym planie czyt. za free) po rozkminy jak coś można napisać w SQL/Python. Mam asystenta, któremu piszę/mówię, co mam dzisiaj do zrobienia i wyrzuca mi to w punktach. Dochodzi tworzenie obrazków, jakieś automatyzację przy użyciu np. make.com.
I tak jak brzmi to „cool”, to w życiu nie zamieniłbym w kluczowych aspektach biznesu człowieka na AI.
Fajnie, że w dyskusję włączyła się Magda. Osobiście uważam, że jeżeli ktoś na menedżerskim stanowisku uważa, że działy DS można zastąpić AI, tylko trzeba na początku to dobrze wypromptować i wyrzucić na serwer z dostępem 24/7, jest jednym z najbardziej szkodliwych korpodurniów i firma powinna zaproponować mu awans poza struktury firmy.
Rola prawdziwych specjalistów (nazwijmy ich Seniorami) będzie rosła, juniorzy będą mieli ciężko. AI generuje tony danych, które trzeba obrabiać. Jak już jest obrobimy, to firmy będą chciały z nich coś wyciągnąć. Jak już wyciągną, to będą to chciały testować i w razie czego dostrajać.
Ja już coś umiesz i douczysz się rozmowy z modelami, to będziesz miał dobrze zawodowo. Jak nic nie umiesz, uczysz się tylko z AI, nie masz nawet chęci na nauczenie się chmury (bo nie da się tego wypromptować) i nawet nie chce Ci się nauczyć jak to, co „wypromptowałeś”, sprzedać np. przyszłemu pracodawcy, to raczej będziesz miał ciężko.
Co do modeli, to wrócę jeszcze do wzmianki o stosach dokumentów. LLMy strasznie potrafią halucynować, więc byłbym bardzo ostrożny z poleganiem w 100% na outpucie z modelu.
P.S. Jeśli ktoś ma chęć na poznanie bliżej LLMów i możliwości z nimi związanych, to może założymy grupę? Idę na AI_Devs 3 (zrobiłem też poprzednią edycję i uważam, że warto się tematem automatyzacji zainteresować) więc jak mi starczy czasu, to będę się dzielił przemyśleniami czy swoimi „produktami” 😉