Odpowiedz do: Umiejętności w CV a rozmowa kwalifikacyjna

• Marek Czuma

Organizer
    2026-04-20 at 11:04
    4638 Exp

Bardzo przydatne, praktyczne info ze środka, dzięki Mateusz! Btw – na początku myślałem że to ty się rekrutowałeś i dziwiły mnie trochę te różne „babole” :D.

Z mojej strony pozwolę nie zgodzić się z jedną rzeczą: punktem dot. live codingu. Moim zdaniem jeśli pada pytanie „czy jestem OK z live codingiem”, to jest tu pozostawiona przestrzeń do dezaprobaty. Z naszej strony dezaprobatra może być delikatna, np „osobiście nie jestem fanem, ale chętnie zmierzę się z każdym rodzajem wyzwania – naprawdę zależy mi na tej robocie”. Niemniej moje zdanie od lat jest bardzo krytyczne wobec live codingu. Być może nabiera to więcej sensu dziś, w dobie generowania odpowiedzi przez AI. Natomiast pomijając ten aspekt, znacząco zwiększa to poziom stresu którego nie będzie potem w pracy, a znacznie mniej sprawdza realne umiejętności.

Z kolei ZGODZĘ SIĘ AS FUCK z koncówką – naprawdę, solidnie przerobione podstawy to 80% roboty. Może przesadzam, a może nie. Ale to jest wniosek z mojej drogi zawodowej – i dlatego zawsze każdemu polecam sposób nauki „Od ogółu do szczegółu”. Sam również – jak może zauważyliście – stosuję to w kursach. I ja i inni nasi zacni autorzy:-). Ja sam prowadziłem zbyt wiele rozmów, na których „sparkowiec z 2 latami doświadczenia w pracy z tą technologią” nie umiał odpowiedzieć na pytanie „Co to jest Spark?”. Naprawdę, najpierw zrozummy ogół, podstawy, a potem stopniowo zagłębiajmy się w coraz większy detal.