Odpowiedz do: Asystenci AI w inżynierii danych

• Mateusz Wąsalski

Member
    2026-03-01 at 20:25
    496 Exp

Ja korzystam z Claude’a w VSC. Mam kod w repo więc ma dzięki temu dostęp, nie musze przeklejać kodu. Oczywiście sekrety są i nawet jakby był jakiś wyciek, to nic klientowskiego nie upublicznimy. Projekt złożony nie jest, ale podzielony na tyle osobnych plików, ile się chyba dało i Claude dobrze sobie z tym radzi, nawet bez żadnych komentarzy w kodzie. Ale tu rozmawiamy o BRONZE, gdzie nie ma żadnej logiki stricte biznesowej.

To i Chat GPT mnie się najlepie sprawdza, potem Gemini i na końcu Databricksowy 'magik’. Jak mam skorzystać z Databricksowego, to muszę naprawdę być pod ścianą. Nigdy nie wybrałem tego jako pierwsza opcja.. ba, nawet jako druga 😀

Z mojej perspektywy niestety ma to też ciemną stronę – nigdy nie uważałem swoich umiejętności programistycznych za jakieś bardzo szczególne, ale to jak LLMy ogłupiają, to jest dramat. Miałem ostatnio rozmowę, rekrutacyjną, gdzie się pogubiłem na dosyć prostym pythonowym kodzie głównie z tego powodu, że ostatnie pół roku pracowałem głównie high-levelowo, kod pisał Claude a ja sam mam relatywni mało linii kodu napisanych, więc nawet nie mam tej 'pamięci mięśniowej’ jeszcze, jeśli chodzi o kodzenie. Osobiście uważam, że teraz umiejętność pisania kodu i jego zrozumienie jest jeszcze ważniejsza, niż wcześniej.