Reply To: Jak wygląda wasz Workflow nauki?

• Daria Czerniawko

Member
    2024-11-21 at 20:26
    27 Punkty

Hej! 
:)
    Fajnie, że dzielisz się tym!
    Postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania i dodać trochę mojej perspektywy 🙂

Jak wygląda mój workflow?
    1. Zbieranie informacji:

Zaczynam od wyboru źródła wiedzy – artykuł, podcast, książka, czy wideo najczęściej na YT. W trakcie oglądania/słuchania robię krótkie notatki w punktach, najczęściej w notatniku. Nie mogę się przekonać do notowania na kompie 😀 
Kluczowe informacje staram się od razu streszczać swoimi słowami, aby zrozumieć, co przyswajam.
    2. Przetwarzanie:

Po zebraniu notatek, siadam co jakiś czas i je sobie czytam. Próbuję połaczyć to jakoś w całość.
    3. Zapamiętywanie i zrozumienie:

Opowiadam narzeczonemu (z branży), czego się nauczyłam, żeby sprawdzić, czy zrozumiałam temat.

Co chciałbym poprawić?
    * Poznanie narzędzi typu Notion, Obsidian, ANKI – nigdy nie używałam :/
    * Systematyczność przetwarzania: Czasem zbieram notatki, ale przeglądam je z reguły po długim czasie, co sprawia, że zapominam, dlaczego były ważne.

Co chciałbym wprowadzić?
    * Lepsza wizualizacja wiedzy: Marzy mi się poeksperymentowanie z mapami myśli.
    * Proces ewaluacji informacji: Chciałabym bardziej świadomie podchodzić do oceny, co naprawdę warto zapamiętać, a co może zostać w notatkach tylko jako kontekst.

Co chciałabym przeczytać w Twoim artykule?
    * Szczegółowe case study: Przykład konkretnego przepływu informacji – od surowych notatek po ostateczne wnioski, z linkowaniem w Obsidianie i przenoszeniem do ANKI.
    * Porady techniczne: Jak usprawnić korzystanie z Obsidiana? Jak to organizujesz?
    * Praktyczne triki: Może masz jakieś nietypowe hacki, które ułatwiają przetwarzanie wiedzy lub automatyzację części procesu?