Reply To: Trendy – rozwój technologii AI

• Magdalena Cebula

Member
    2024-10-29 at 20:05
    41 Punkty

Dla mnie to jest/będzie ewolucja. LLM’y i inne GenAI to “tylko” (albo aż) narzędzia. Przydatne, ułatwiające pracę, ale dalej narzędzia. Akurat u mnie 70-80% pracy to przekminienie rzeczy, research (w tym naukowy), wybór najlepszego rozwiązania dla nas – to w sumie jest najważniejsze, bo jak opracowuje jakiś algorytm to on nie działa w próżni, tylko w systemie, więc muszę rozumieć jak działa system, żeby móc dodawać do niego rzeczy. I jak lubię zadawać pytania do chata itp to zdarza mi się dalej wyszukiwać rzeczy w google, jak odpowiedzi nie spełniają moich wymagań.

“Kiedy AI zastąpi programistów?
    Jak biznes będzie wiedział czego chce”

Tak sobie myślę, że genai to takie no-code na sterydach. Czy nocode zastąpił programistów? Nie. Czy są przypadki gdzie jest użyteczny? Tak. Czy robi się problem jak trzeba coś pozmieniać, co było tworzone w wyklikiwanym narzędziu? Czasem xd Więc myślę, że tu będzie podobnie – są ludzie, którzy dzięki llm nie umiejąc programować napiszą np stronę czy prostą apkę. Może GenAI się dobrze sprawdzi przy analizie wielkich stosów dokumentacji, której i tak nikt nie czyta (jeszcze z tym nie miałam doczynienia, a jest to jeden z klasycznych przykładów o których można usłyszeć).

Ja chyba nigdy nie miałam dobrze opisanego zadania, tak żebym mogła siąść do niego i kodować. Zawsze było coś nowego, do ogarnięcia, do dogadania się z kimś, znalezienia informacji, znalezienia kto ma informacje, zrozumienia co w ogóle trzeba zrobić, a ile nieporozumień wynikało to nie zliczę (bo np coś było oczywistego dla kogoś, ale nie dla mnie 😛 )

P.S. pracuje jako data scientist, tworzę algorytmy do systemów rekomendacyjnych i nie tylko