Reply To: Nazwenictwo w bazach danych ( i pewnie nie tylko 😛 )

• Marek

Organizer
    2025-03-11 at 10:06
    398 Punkty

Ja mam tutaj ciekawą historię. Pracowałem kiedyś w najfajniejszym chyba projekcie jaki robiłem – to był PoC dla pewnej dużej organizacji rządowej;-). I miałem dostęp do ich bazy danych firm/podatników.

Jak się okazało, wszystkie nazwy w bazie były robione po polsku. I uwaga, teraz najlepsze – to spowodowało, że część kodu także musiała być po polsku! Znaczy nie musiała, ale tak uznaliśmy, że będzie lepiej;-). Wszystko dla zachowania spójności. W efekcie wychodziły potworki w stylu (zmyślam, dla przykładu) “getAllSklepy()” :D. Niemniej miało to swój sens – wiadomo było do jakiej tabeli się odnosi, a całość kodu jednak była po angielsku.

Dodam jeszcze na usprawiedliwienie, żeby nie było zaraz na nasz sektor rządowy, stworzenie tej bazy z polskimi znakami było jak najbardziej usprawiedliwione – nazwy tabel były często odpowiednikami bardzo konkretnych, formalnych nazw, określonych zarówno w prawie jak i w praktyce. Dlatego ich zamiana na angielski, żeby potem trzeba było się domyślać o co chodzi, mogła przynieść więcej problemów.

Ot, taka historyjka, przypomniałaś mi 😀