Reply To: Jak wygląda wasz Workflow nauki?

• Wojtek Zdziebkowski

Organizer
    2024-11-21 at 22:24
    76 Punkty

Wow @dczerniawko ! Dzięki za wyczerpującą odpowiedź!

Wszystko zanotowane i postaram się poruszyć jak najwięcej wspomnianych tematów w artykule, a może i zastanowię się nad jakimś “mini-kursem/poradnikiem”.

Sposobem na systematyczność jest ANKI, oczywiście za nas nic samo się nie zrobi 😁 Ale dla mnie ANKI to taki własny microlearning na podstawie własnej bazy. W wolnej chwili odpalasz apkę i w ciągu kilu minut przejrzysz kilka notatek (zamiast facebóczka czy instagrama). Do tego ANKI ma dość dobry (tak słyszałem, nie znam się na tyle żeby oceniać technicznie) algorytm do spaced repetition oparty na krzywej zapominania Ebbinghausa.

Jeśli chodzi o mapy myśli to specem nie jestem i pewnie robię w nich mnóstwo błędów. Mimo to uważam, że robienie map daje ogromny handicap w aspekcie budowania połączeń pomiędzy wiedzą. Nie raz wystarczy chwilkę popatrzeć na mapę i można sobie zrobić w głowie szybką powtórkę 😉 W załączniku wklejam moją “mapę” z architektury linuxa do wglądu. Dość dużą, ale robię też mniejsze dla drobniejszych zagadnień – takie po 4 – 5 pojęć.