Reply To: Advent of Code 🎁

• Marek

Organizer
    2024-12-02 at 11:06
    284 Punkty

Hej! Pomysł wydaje mi się fajny. Sam myślałem nad tym, żebyśmy w Akademii organiowali różne wyzwania, więc cieszę się, że jest potencjał :D.

Poszukałem trochę w zewnętrznych źródłach czy jest coś związanego z inżynierią danych, ale niewiele znalazłem. Wydaje mi się, że “małe zadania” są tutaj o tyle trudne, że zwykle albo trzeba zaangażować coś większego (technologie, dane) albo też sam problem zwykle jest na tyle spory, że zajmuje dużo więcej czasu niż 1 dzień.

Ale! Myślę, że możemy spontanicznie coś zorganizować, co Ty na to? Mogę pokminić nad zadankami i wrzucać je codziennie tu na grupę.

Kilka spostrzeżeń i pytań:

• Pewnie zadania byłyby w sporej mierze ze sparka – można rozwiązywać w pysparku albo w scali, javie, whatever. Ale spark jest wdzięczny, bo nie trzeba angażować serwera, a da się wykminić sporo rzeczy “lokalnie” i do logicznej rozkminy.
    • Czy zwykle zadania są powiązane, czy raczej to zbiór iluś zupełnie osobnych rzeczy?
    • Można by dawać programistyczne, ale też “architektoniczne” – np. “jak rozwiążesz architekturę do systemu który ma takie wymagania biznesowe: XXX YYY ZZZ”
    • Możemy się tu dzielić kodem;-)
    • Do sparka można wykorzystać też sporo rzeczy, które już są zawarte w “Fundamencie Sparka”, co sądzisz? Plus taki, że są sprawdzone, są już pomysły, możemy dzielić się rozwiązaniami bo to samo można napisać na kilka sposobów:-)
    • Można też stricte językowe – i do wykorzystania scala java lub python. Ciekawe jak to samo można zrobić w różnych językach;>

Ohh, otworzyłeś puszkę pandory w moim umyśle 😀